Dziś Światowy Dzień Kawy. Czy jej picie jest zdrowe?

Któż z nas wyobraża sobie rozpoczęcie dnia bez kawy? Pijemy ją, aby pobudzić nasz organizm do działania zbawczą dawką kofeiny. Do tego, w odpowiednich ilościach, kawa ma wręcz dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Ważne oczywiście jest, aby nie przesadzać z tym aromatycznym napojem w ciągu dnia.

Kofeina jest najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy, który determinuje jej właściwości lecznicze. Kofeina znalazła zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych, pobudzających.

Dawka lecznicza wynosi 200 mg, co stanowi ekwiwalent około 4 kaw espresso, 3 filiżanek kawy rozpuszczalnej, 2 filiżanek kawy mielonej. I takiej ilości w ciągu dnia się trzymajmy.

Kawa dobra na zdrowie

Kawa jest także źródłem cennych antyoksydantów – kwasów chlorogenowego i kawowego, które nie tylko neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, ale dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne organizmu.

Naukowcy uważają, że dzięki tym właściwościom antyoksydanty mogą chronić przed uszkodzeniami materiał genetyczny w komórkach i tym samym chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi.

Niedawno dowiedziono, że poziom tych cennych przeciwutleniaczy w kawie znacznie wzrasta podczas procesu palenia jej ziaren.

Naukowcy z University of Southampton wykazali, że picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby. Zwiększenie spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka raka wątrobowokomórkowego HCC o 20 proc. Picie dwóch filiżanek więcej - o 35 proc. i tak dalej, aż do pięciu filiżanek (niewiele osób piło więcej niż pięć).

Kawa poprawia pamięć i koncentrację

Obecne w ziarnach kawy kofeina, teofilina i teobromina działają na centralny układ nerwowy, przyśpieszając przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, czyli procesy myślowe. Działa więc pobudzająco na umysł, zwiększa pamięć krótkotrwałą i ułatwia koncentrację. Kofeinę organizm zaczyna wchłaniać z przewodu pokarmowego już po upływie ok. kwadransa od wypicia filiżanki kawy, a największe stężenie we krwi osiąga ona i najsilniej oddziałuje na układ nerwowy po upływie ok. trzech godzin.

Kawa może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Tak wynika z badań holenderskich naukowców z National Institute for Public Health and the Environment, które zostały opublikowane w piśmie "Lancet". Wśród badanych pijących powyżej 7 filiżanek dziennie, w porównaniu z 2 filiżankami dziennie ryzyko to ulega redukcji nawet o 50%.

Kawa dobra na wagę

Kofeina przyśpiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie spalanie tłuszczów. Dlatego kawa stała się jednym z pożądanych składników preparatów ułatwiających zrzucenie nadwagi.

Tak więc zachęcamy wszystkich, którzy lubią rano wypić kubek aromatycznej kawy do połączenia tego napoju z dietami pudełkowymi firmy Mniam Mniam Fit Catering Dietetyczny w Elblągu – będzie pysznie, aromatycznie, i dobrze dla zdrowia.

Nasz diety poznasz i zamówisz tu: Zobacz diety pudełkowe Mniam Mniam Fit Catering Dietetyczny w Elblągu

Pamiętajmy też, że dobowa dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby nie powinna przekroczyć 600 mg.