WIOSENNY rabat - 23% z kodem: MM23
Zamów dietę ze zniżką kod: MM23
  • Nie wiesz jak zacząć - napisz do nas
Blog

Aktualności

  • 2 Kwietnia 2021

Dieta bezglutenowa - moda czy konieczność?

Dieta bezglutenowa - moda czy konieczność?

Dieta bezglutenowa - moda czy konieczność?

Dieta bezglutenowa jest coraz bardziej popularnym tematem wśród zwolenników zdrowego żywienia, także w Elblągu. Zaobserwowałam, iż w ostatnich latach spora liczba osób, wyklucza ten składnik ze swojej diety. Gluten całkowicie powinien zostać wyeliminowany przez osoby, które chorują na celiakię, borykają się z alergią na niego oraz pszenicę czy też nietolerancję, inaczej mówiąc nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Czym jest dieta bezglutenowa?

W dzisiejszych czasach wiele osób zaczyna unikać glutenu bez podstaw do jego wykluczenia.

Przejście na dietę bezglutenową stało się po prostu modne, a niestety często osoby podejmujące taki krok, nie są świadome, czym tak naprawdę jest ten składnik. Również wiele osób wspomina, iż po prostu odczuwa pozytywne skutki które, płyną z zastosowania owej diety eliminacyjnej. Pragnę zaznaczyć, że osoby zdrowe, które nie mają klinicznych podstaw do wyrzucenia glutenu ze swojego codziennego żywienia, mogą spożywać go bez żadnych komplikacji zdrowotnych.

Ten artykuł zamieszczony na blogu Mniam Mniam Catering Dietetyczny Fit Elbląg ma za zadanie obalić kilka mitów oraz przedstawić fakty na temat glutenu.

Czym jest gluten?

Gluten to białko zapasowe, które występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Dzięki właściwością glutenu możemy otrzymać kleiste, dające się formułować i lepić ciasto spożywcze.

Ten unikatowy składnik pszenicy stanowi 80% całkowitego białka w niej zawartego. Jest on mieszanką białek roślinnych należących do grupy prolamin: gliadyny zawartej w pszenicy, sekaliny zawartej w życie oraz jęczmiennej- hordeiny. Natomiast owies, który zawiera aweninę dla 95% osób stosujących dietę bezglutenową jest bezpieczny, ale pod warunkiem, iż jest czysty. Co oznacza, że z polskich upraw niestety musi również zostać wyeliminowany, gdyż możliwość zanieczyszczenia jest ogromna na każdym etapie produkcji.

Dieta bezglutenowa - dla kogo wskazana?

Podsumowując powyższą wypowiedź, wskazaniem do stosowania diety eliminacyjnej - bezglutenowej jest:

  • Celiakia - choroba trzewna, autoimmunologiczna o podłożu genetycznym
  • Choroba Duhringa - tzw. „Skórna celiakia”
  • Nieceliakalna nietolerancja na gluten
  • Alergia na gluten lub pszenicę

Podejrzewasz, że twój organizm nie toleruje glutenu?

Bardzo ważnym aspektem jest, aby przed eliminacją glutenu wykonać badania, które potwierdzą bądź zaprzeczają Twoim podejrzeniom. Nie stosuj diety eliminacyjnej zanim nie wykonasz diagnostyki, ponieważ zaburzy to uzyskanie wiarygodnych wyników.

Jeżeli zauważysz, że twój organizm niewłaściwie reaguje na spożycie produktów, w których znajdują się białka glutenu, udaj się do lekarza rodzinnego. Ten prawdopodobnie skieruję cię do specjalisty, lekarza gastroenterologa.

Objawy, które powinny cię skłonić to diagnostyki w kierunku Celiakii:

  • przewlekła lub nawracająca biegunka,
  • szybko nasilająca się próchnica,
  • zbyt wolny przyrost mosty ciała i wzrost u dzieci
  • niewyjaśnioną utratą wagi lub zatrzymanie wzrostu,
  • niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A D E K),
  • nawracające lub przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia i nudności,
  • zaburzeniami miesiączkowania, niepłodność, liczne poronienia
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza, przewlekłe zaparcia,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • zaburzone wyniki badań biochemicznych czynności wątroby np. hipercholesterolemia.
  • zatrzymaniem rozwoju / dojrzewania,
  • zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej.
  • zmiany skórne charakterystyczne dla choroby Duhringa.
  • osteoporoza,

Objawy nietolerancji glutenu są często niejednoznaczne i mogą wskazywać na szereg innych chorób. Należą do nich między innymi:

  • ogólne złe samopoczucie
  • przewlekłe zmęczenie
  • drętwienie kończyn, bóle mięśni i stawów
  • uporczywe bóle głowy
  • ataksja nerwowa
  • utrzymujący się stan zdenerwowania
  • napady lękowe i depresyjne
  • zapalne zmiany skórne
  • nagły spadek masy ciała
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza

Choroby często współwystępujące z chorobą trzewną/ nietolerancją/ alergią glutenu:

  • cukrzycę typu I
  • zespół Turnera
  • zespół Downa
  • zespół Williamsa
  • zespół Sjögrena
  • choroba Hashimoto - autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
  • autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Dieta Bezglutenowa - złoty środek na odchudzanie XXI wieku

Wiele osób, także w Elblągu uważa, że gluten jest głównym efektorem przybierania na wadzę. W rzeczywistości jest to bardzo mylny punkt widzenia. Przede wszystkim należy wiedzieć, że tyjemy wyłącznie od nadwyżki kalorycznej tzn. od spożywania większej wartości energetycznej niż nasz organizm jest w stanie spożytkować. Jeśli chcemy schudnąć to nie wystarczy wyeliminować gluten z naszej diety, jak już wspomniałam, to nie on jest głównym prowodyrem tycia. Problem tkwi w ujemnym bilansie energetycznym. Utrata wagi wiąże się z sytuacją, kiedy przez dłuższy czas spożywamy mniejszą ilość kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie energetyczne. Oznacza to, że nawet w sytuacji, gdy wyeliminujemy jedzenie zawierające białko pszenicy jakim jest gluten, to i tak możemy przytyć, poprzez spożywanie zbyt dużej ilości kalorii.

Faktem jest jednak, że duża gama produktów spożywczych zawierających gluten jest wysoko przetworzona oraz wysokokaloryczna. W tym przypadku eliminacja wszelako rozumianego słowa „glutenu” przyniesie pozytywne skutki dla zdrowia, jak i prawdopodobnie dzięki zmianie żywienia na zdrowsze i mniej kaloryczne, przyczyni się do utraty nadmiernych kilogramów.

Jedyny problem z glutenem osób, które nie mają klinicznych podstaw do jego eliminacji, jest niewłaściwy dobór produktów go zawierających. Nie tylko pączki, ciastka, pizza, hamburger itp. mają w składzie gluten, ale i pełnowartościowe produkty takie jak: płatki owsiane górskie, pełnoziarniste makarony, kaszę czy żytnie pieczywo na zakwasie.

Argumentem potwierdzający, że nie warto bez powodu eliminować gluten z diety jest jego pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. W jelitach organizmu człowieka istnieją szczepy bakterii, dzięki którym jesteśmy w stanie odpowiednio trawić białka glutenowe. Eliminacją glutenu jednoznacznie prowadzi do zaniku populacji tej rodziny bakterii. Czyli jeżeli bezpodstawnie wyeliminujesz ten składnik i narazisz się na zanik pomocników, które pomagały Ci rozkładać go na mniejsze peptydy, co powoduje, iż nie jest on tak bardzo alergizujący. Mówi się o tym, iż dieta eliminacyjna wprowadzona na dłuższy okres, może przyczyniać się do zmian w obrębie flory bakteryjnej jelita.

Podsumowując…

Dietę bezglutenową bezwzględnie powinny stosować osoby cierpiące na celiakię oraz alergię glutenu. Eliminacja tego białka przynosi również pozytywne skutki dla zdrowia przy jego nietolerancji.

Aktualnie nie ma jakichkolwiek zaleceń potwierdzonych badaniami, aby eliminacja glutenu dla całej populacji ludzkiej, bez klinicznego wskazania, niosła za sobą korzyści zdrowotne czy też odchudzające.

Potwierdzone jest, iż jedynie ok. 10% osób może odczuwać jakiekolwiek pozytywne skutki związane z prowadzenia diety bezglutenowej.

Wprowadzenie diety eliminacyjnej może przyczynić się do zaniku bakterii, wspomagających rozkładanie tego białka na peptydy oraz spowodować zmiany w obrębie flory bakteryjnej jelita.

Jeżeli nie musisz, nie eliminuj glutenu ze swojej diety. Skup się na tym, aby świadomie wybierać produkty spożywcze jakie codziennie spożywasz. Osobiście doradzam, aby lepiej zamienić produkty pszenne, oczyszczone z błonnika pokarmowego na bardziej wartościowe, co nie oznacza eliminacji glutenu. Zadbaj, aby w twojej diecie znalazły się świeże warzywa, owoce, różnorodne gruboziarniste kasze, pełnoziarniste makarony, żytnie pieczywo na zakwasie, chude mięso oraz nabiał, tłuste ryby morskie oraz orzechy, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tak prowadzona, zróżnicowana dieta, przy odpowiednim ujemnym bilansie energetycznym będzie skutkować utratą zbędnych kilogramów oraz poprawą samopoczucia.

Catering Dietetyczny Mniam Mniam Elbląg w ofercie posiada diety zarówno dla osób, które nie muszą pozbywać się glutenu ze swojego codziennego żywienia oraz dla których jest to koniecznością.

Nasza firma - Catering Dietetyczny Mniam Mniam dba o jakość produktów. Wszystkie posiłki przygotowywane są pod okiem specjalistów.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że twoja dieta jest zdrowa, skuteczna i pełnowartościowa to zaufaj zespołowi Mniam Mniam Catering Dietetyczny Fit Elbląg.

Nasze dietetyczne posiłki możesz zamówić tu:
http://mniammniam.elblag.pl/strony/zamowowienie

Mieszkasz w Braniewie? Możesz zamawiać najlepszy catering dietetyczny pudełkowy na dowóz w Braniewie firmy Mniam Mniam Fit Catering Dietetyczny:

Catering dietetyczny pudełkowy na dowóz w Braniewie

Mieszkasz w Malborku? Możesz zamawiać najlepszy catering dietetyczny pudełkowy na dowóz w Malborku firmy Mniam Mniam Fit Catering Dietetyczny:

Catering dietetyczny pudełkowy na dowóz w Malborku


Artykuły spokrewnione

Zamów z promocją

rabat -23%

kod: MM23

Zamów